Nazwa:
|
Technik usług kelnerskich
|
Kod:
|
513102
|
Synteza:
|
Organizuje i wykonuje usługi gastronomicznych kelnerskie; sprawuje nadzór nad pracą kelnerów; obsługuje różne przyjęcia, kongresy, targi, bankiety, spotkania, konferencje; przygotowuje salę do obsługi konsumentów, nakrywa i dekoruje stoły, obsługuje gości, serwuje zamówione potrawy i napoje; prowadzi dokumentację sprzedaży i rozlicza usługi gastronomiczne i kelnerskie.
|
Zadania zawodowe:
|
- organizowanie usług gastronomicznych i kierowanie pracą podległych kelnerów;
- udzielanie informacji dotyczących karty dań, wartości odżywczych potraw oraz doradzanie odpowiedniego zestawu potraw i napojów w zależności od wymagań dietetycznych klienta i specyfiki kuchni;
- przygotowanie sali do obsługi konsumentów, nakrywanie i dekorowanie stołów,
- obsługiwanie gości, przyjmowanie i rejestrowanie zamówień konsumenckich;
- pobieranie zamówień z kuchni i bufetów, ocena ich estetyki;
- serwowanie zamówionych potraw i napojów;
- przygotowywanie potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego;
- sporządzanie lub wykańczanie potrawy w obecności konsumenta;
- obsługiwani okolicznościowych przyjęć, kongresów, targów, bankietów, spotkań, konferencji;
- pobieranie należności oraz rozliczanie kelnerów z pobranych potraw i napojów oraz dziennego utargu;
- posługiwanie się narzędziami i przyrządami kelnerskimi do serwowania potraw;
- posługiwanie się kelnerskimi programami do komputerowych do obsługi klientów;
- promowanie nowych wyrobów kulinarnych i napoi oraz dodatkowych usług gastronomicznych;
- ponoszenie odpowiedzialności za odpowiednie przyjęcie gości;
- rozwijanie własnych kompetencji zawodowych oraz aktualizacja wiedzy z zakresu nowych sposobów obsługi gastronomicznej i kelnerskiej klientów;
- przestrzeganie zasad etyki zawodowej, ergonomii, bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosowanie przepisów prawa dotyczących ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska.
|
Dodatkowe zadania zawodowe:
|
- może być menedżerem zakładu gastronomicznego;
- opracowywanie specjalnych kart potraw i napojów na przyjęcia okolicznościowe i obsługa ich uczestników;
- prowadzenie własnej agencji usług kelnerskich do obsługi wesel, imprez okolicznościowych w hotelach, restauracjach lub domach klientów.
|