Wyszukiwarka opisów zawodów
Nazwa: | Pracownik punktu skupu |
---|---|
Kod: | 432104 |
Synteza: | Skupuje od producentów indywidualnych i zrzeszonych, jak również od zbieraczy, myśliwych i rybaków takie produkty, jak: warzywa, owoce, runo leśne, dziczyznę, ptactwo, króliki, jaja, drób, pierze, ryby, nierogaciznę, bydło, skórki itp.; kieruje je do magazynu, wycenia osobiście lub korzysta z usług klasyfikatora, wystawia dokumenty przyjęcia, faktury, dokumenty dla wypłaty, ustala terminy i ilość dalszych dostaw. |
Zadania zawodowe: |
przygotowywanie odpowiednich formularzy i dokumentów, przeprowadzanie rozeznania co do zaplanowanych dostaw, sprawdzanie możliwości magazynu, chłodni, sprawdzanie opakowań zamiennych; przyjmowanie towaru od dostawcy, ustalanie lub sprawdzanie wagi, ilości i klasy, ewentualnie klasyfikowanie z udziałem klasyfikatora; kierowanie partii towaru do magazynu; wystawianie dostawcy faktur, kwitów kasowych lub poleceń wypłaty do banku; ustalanie następnego terminu dostawy i ilości; sporządzanie dziennego raportu skupu i bilansowanie możliwości magazynowych; sporządzanie dokumentów wysyłkowych towarów do handlu hurtowego, detalicznego, zakładów przetwórczych i jednostek eksportujących; pozyskiwanie dalszych zamówień i odbiorców na skupowane produkty lub pobieranie zleceń z jednostki nadrzędnej. |