Synteza:
|
Wykonuje prace związane z chowem i hodowlą zwierząt: bydła, trzody chlewnej koni, owiec, kóz, drobiu, królików itp. w gospodarstwach rolnych; sprawuje opiekę nad zwierzętami i zapewnia im odpowiednie warunki chowu; posługuje się prostymi narzędziami ręcznymi i urządzeniami mechanicznymi; dba o czystość zwierząt i zagród.
|
Zadania zawodowe:
|
- wyposażanie pomieszczeń dla zwierząt w sprzęt i urządzenia pomocnicze: wagi, klatki, poidła, wózki i pojemniki paszowe, koryta, karmniki, kosze, narzędzia do pielęgnacji, sprzęt oświetleniowy, grzewczy i wentylacyjny;
- zapewnianie odpowiedniej ilości i jakości pasz;
- karmienie zwierząt: porcjowanie i dawkowanie pasz, pojenie;
- wypasanie bydła (krów), kóz, koni itd.;
- strzyżenie owiec, przechowywanie i magazynowanie runa;
- pomoc przy ważeniu zwierząt, ich przywożeniu i przewożeniu w inne miejsca;
- chwytanie, poskramianie i unieruchamianie zwierząt na potrzeby hodowlane, selekcyjne, higieniczne, weterynaryjne oraz znakowanie i przemieszczanie zwierząt;
- posługiwanie się prostymi narzędziami do obsługi zwierząt: widłami, łopatami, wiadrami, szczotkami, narzędziami do pielęgnacji skóry i kopyt itd.;
- obsługa sprzętu do karmienia i pielęgnacji zwierząt takich jak: śrutowniki, wózki paszowe, automaty do zadawania pasz, zgarniacze obornika;
- obsługa sprzętu do dojenia krów, kóz, owiec oraz obróbki mleka;
- rozróżnianie podstawowych objawów chorobowych, schorzeń i zagrożeń środowiskowych powierzonych do opieki zwierząt i zgłaszanie ich do właściciela gospodarstwa;
- dbałość o czystość zwierząt i zagród: usuwanie odchodów, obornika lub gnojowicy, czyszczenie i odkażanie pomieszczeń;
- wykonywanie prac porządkowych na terenie gospodarstwa hodowlanego;
- przestrzeganie przepisów bhp, ppoż. i sanitarnych w celu uniknięcia chorób odzwierzęcych.
|