Wyszukiwarka opisów zawodów
Nazwa: | Lekarz weterynarii – specjalista chorób trzody chlewnej |
---|---|
Kod: | 225208 |
Synteza: | Rozpoznaje i zwalcza choroby świń, zapobiega im, prowadzi kontrolę stanu zdrowotnego i higienicznego zwierząt, kontroluje dobrostan zwierząt, dba o ochronę zdrowia publicznego poprzez zwalczanie zoonoz oraz prawidłowe stosowanie leków. |
Zadania zawodowe: |
- badanie stanu zdrowia świń i rozpoznawanie chorób; - leczenie chorych świń, wykonywanie zabiegów chirurgicznych; - zwalczanie chorób zakaźnych układu pokarmowego, oddechowego i rozrodczego oraz chorób mózgu i rdzenia; - nadzór nad właściwym stosowaniem antybiotyków oraz przestrzeganiem okresów karencji; - nadzór nad jakością mięsa wieprzowego; - zwalczanie zoonoz i chorób pasożytniczych; - nadzór nad eksportem i importem produktów pochodzenia wieprzowego oraz zasadami obrotu trzodą chlewną; - prowadzenie regularnych badań laboratoryjnych w celu kontroli stanu zdrowotnego świń; - prowadzenie nadzoru nad gospodarstwami poprzez analizę dokumentacji produkcji oraz szczegółowo przeprowadzony wywiad; - kontrola stanu zdrowotnego świń poprzez regularne badanie sekcyjne i poubojowe; - kontrola warunków zoohigienicznych i dobrostanu świń; - prowadzenie szczepień profilaktycznych w poszczególnych sektorach produkcji trzody chlewnej (warchlakarni, tuczarni) oraz, o ile jest to uzasadnione, prowadzenie immunoprofilaktyki stada podstawowego; - wydawanie opinii i orzeczeń lekarsko-weterynaryjnych; - badanie i ocena weterynaryjna jakości pasz oraz warunków ich wytwarzania; - wystawianie recept na leki i artykuły sanitarne; - prowadzenie dokumentacji ze swej działalności; - prowadzenie gospodarki lekami i sprzętem; - podnoszenie poziomu wiedzy zawodowej wśród producentów i hodowców trzody chlewnej - klientów swojej praktyki. |
Dodatkowe zadania zawodowe: |
- prowadzenie badań monitoringowych w zakresie diagnostyki weterynaryjnej chorób trzody chlewnej i jakości zdrowotnej środków żywności pochodzenia wieprzowego; - uzupełnianie aktualnej wiedzy dotyczącej ekonomiki, produkcji, chorób trzody chlewnej i ochrony zdrowia świń; - nadzorowanie innych pracowników. |